O nama

Osnivanje stranke


Stranka je prvobitno osnovana 20.02.2008. godine, pod imenom Slovenska strana - Slovačka stranka, posle privođenja predsednika stranke, Jan Paula, koji se sa grupom građana suprostavio odluci opštinskih organa da dozvoli privatnoj firmi da nekontrolisano, na 400 metara od naseljenog mesta Padina, dovozi i skladišti otpad sa svih divljih deponija opštine. Protiv članova stranke se od marta 2008. godine do danas vodi montirani spor zbog protesta ispred smetlišta i navodnog ometanja poseda i nastale štete, kao i zbog blokade prilaza smetlištu. Stranka od 04. juna 2016. godine nastavlja rad pod imenom Zelena stranka Srbije, o čemu više možete pročitati u daljem tekstu.

Istorija rada i aktivizmaUporedo sa borbom za očuvanje zdravog okruženja u Padini, stranka se, takođe, suprostavila i odluci opštine kojom je privatniku dozvoljeno da izgradi centar za preradu opasnog otpada na 200 metara od naseljenog mesta Kovačica. Zbog ovoga, stranka je organizovala peticiju, i proteste građana. Opština je, uoči izbora, u maju 2008. godine odustala od te lokacije i izgradnja fakbrike je obustavljena, što je bila još jedna od pobeda u nizu za očuvanje zdravlja naših sugrađana.

Međutim, problemi u Kovačici tu nisu prestali. Opština je 2009. godine tajno ponudila investitoru da izgradi Centar za reciklažu opasnog otpada na drugoj lokaciji, i usvajanjem Plana detaljne regulacije omogućila privatnoj firmi da pokrene procedure izdavanja dozvola za izgradnju Centra za reciklažu opasnog otpada na 500 metara od naseljenog mesta Kovačica, a na 200 metara u odnosu na ekološki koridor reke Nadel.

Protiv ove odluke su pokrenute peticije, a stranka je organizovala čak petnaest javnih protesta. Kako opština nije odustala od svoje namere, krajem 2011. organizovan je referendum na kojem se 99 odsto građana izjasnilo protiv izgradnje opasnog pogona.

Iste godine stranka je podržala poljoprivrednike u protestima organizovanim zbog odluke da se ukinu subvencije poljoprivrednicima. U saradnji sa radio ''Fokus'' protesti su se proširili i na okolinu Beograda i uspešno su okončani, što je rezultiralo dodeljivanjem subvencija poljoprivrednicima.

Početkom 2013. godine je izdata građevinska dozvola za izgradnju Centra za preradu azbesta i opasnog otpada kod Kovačice. U februaru 2013. godine stranka je organizovala proteste. Opština je blokirana 26 dana, sa više od 200 traktora, a na protestima je učestvovalo više od 20.000 ljudi. Krajem februara opština je poništila Detaljni plan regulacije, i tako je onemogućena izgradnja fabrike za reciklažu opasnog otpada u Kovačici. Pokrajinski sekretarijat 2016 godine. poništio je građevinsku dozvola investitoru.

Stranka je pokrenula i više inicijativa na Ustavnom sudu, i poništila opštinske odluke u vezi uvođenja samodoprinosa i pljačke građana u opštinama Kovačica i Bački Petrovac i tako omogućila vraćanje više od 200.000.000 dinara građanima.

Stranka je zastupala preko 4.000 domaćinstva pred sudom. Kada je izostala podrška Koalicije da se izglasa predlog o ukidanju nezakonite takse koju je prethodna opštinska vlada donela, i tako povuku 4.000 izvršnih tužbi protiv građana, predsednik stranke, Jan Paul, je podneo ostavku na mesto zamenika predsednika opštine.

Parlamentarni i lokalni izbori


Od 2008. godine, stranka redovno učestvuje na lokalnim izborima, samostalno, a 2012. godine i 2016. godine u koaliciji na republičkim, pokrajinskim i lokalnom izborima. Od rezultata izdvajamo:

3 odbornička manadata u Skupštini opštine Kovačica. (2008. godina, 2012. godina):

Stranka deluje i u Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine od 2010. godine. Članovi stranke su članovi Nacionalnog saveta Slovaka, a predsednik stranke je i danas član Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Slovaka.

Stranka je 2012. godine osvojila 3 odbornička mesta u Kovačici i u Koaliciji “Sve za jedno” i jedno poslaničko mesto u republičkom parlmentu.

Zbog izvrsnih rezultata koje smo ostvarili u oblasti ekologije, od 2008. godine, stranka je 2016. godine pozvana i stupila u koaliciju „Zelena stranka“, te ušla u republički parlament i osvojila jedan poslanički mandat, jedan u pokrajnskom parlamentu , i po jedan u gradskim skupštinama Novi sad (1), Zemun (1) , Užice (1), Vranje (1), Gornji Milanovac (2), Ruma (1). Stara Pazova (2) i samostalno u opštini Bački Petrovac (2).

Istupanje iz koalicije Zelena stranka i promena naziva u Zelena stranka Srbije


Nakon kršenja koalicionog sporazuma u kojem je narodni poslanik Goran Čabradi u ime koalicije, samovoljno i bez saglasnosti koalicionog partnera, krajem maja 2016. godine, potpisao deklaraciju o Srebrenici i pokušao da nametne notu genocidnosti narodu Srbije, dana 04. juna 2016. godine, na Skupštini stranke doneta je odluka o odvajanju iz koalicije i promeni naziva stranke u Zelena Stranka Srbije. Isto je potvrđeno i Rešenjem Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, od 02. decembra 2016. godine.

Od 2016. godine, stranka pod imenom Zelena stranka Srbije, nastavlja da se bori za zdraviju i čistiju Srbiju i rešava ekološke probleme svojih sugrađana i ostalih stanovnika Srbije.