Rešavanje problema pasa lutalica u Lazarevcu

Ne dozvolimo uništenje miljakovačkih izvora
February 28, 2018
Jan Paul: Hvala svima, pokrenuli smo nezaustavljive promene
March 9, 2018

Osvrćući se jedno od najčešćih pitanja građana ovih dana, a vezano za rešavanje problema pasa lutalica, Boban Vesković, doktor veterinarske medicine, i kandidat Zelene stranke Srbije za odbornika u skupštini grada Beograda, objasnio je kako treba pristupiti rešavanju ovog problema.

Rešavanje problema napuštenih pasa i mačaka podrazumeva dosledno, sinhronizovano i kontinuirano sprovođenje aktivnosti u nekoliko podjednako važnih oblasti. Ovo treba činiti uz primenu znanja i iskustva međunarodnih institucija i organizacija, ali uz potpuno prilagođavanje našim uslovima” – kaže Boban Vesković, doktor veterinarske medicine.

Nepresušni izvor novih pasa i mačaka na ulici je pojava svima poznata kao – napuštanje ljubimaca. Rezultat nezrelosti i neodgovornosti pojedinaca koji uzimaju pse i mačke za kućne ljubimce, a potom ih, kad period oduševljenja prođe i shvate da živa bića imaju svoje potrebe koje treba zadovoljiti, ostavljaju na ulici u nekom udaljenom delu grada. Oni ne žele da sterilišu svoju kuju ili mačku, ali žele da ostave njihov porod na ulici i tako ga osude na sporu i bolnu smrt.

Ključ za rešavanje problema napuštenih životinja je u zaustavljanju napuštanja, što možemo raščlaniti na sledeća tri elementa: odgovorno vlasništvo, sankcionisanje napuštanja i kontrola razmnožavanja vlasničnih pasa i mačaka.

U vremenu 2007-2009. godine u par navrata je u Skupštini opštine Lazarevac raspravljano o pravljenu azila za napustene pse i mačke, ali su sredstva preusmerena na izgradnju drugih projekata.

Rešenje je moguće, ako na tom poslu zajednički učestvujemo s Upravom za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, Sekretarijatom za komunalne i stambene poslove i Zoohigijenom.

Veća ovlasćenja nadležnim inspektorima, a do smanjenja populacije pasa na ulicama i u ruralnim naseljima ostaje nam da nađemo rešenje za nadoknadu štete vlasnicima domaćih životinja koji na teritoriji naše opštine Lazarevac trpe ogromne ekonomske štete.